Пенка Петрова - директор на ОДК Сунгурларе.

За Директор на Общински Детски Комплекс - гр. Сунгурларе на 22.09.1997 г. бе назначена госпожа Пенка Петрова Тодорова. Тя е залавършила ПУ "Паисий Хилендарски" - гр. Пловдив със специалност - предучилищна и начална педагогика. Присъдена й е степен - II-ри клас квалификация педагогика от ЦУУ - гр. Стара Загора през 1996 г.

 

За да запази любовта на децата на Сунгурларе към литературата, културата и публицистиката, ОДК - гр. Сунгурларе реши да започне да издава вестник "Училищна панорама" с редакционен колектив - участници в школата "Първи стъпки в литературата и публистиката" към ОДК- Сунгурларе. Везтникът се пишеше с литературните творби на младите таланти и се разпространяваше в цяла Община Сунгурларе. По този начин "журналистите" към ОДК - гр. Сунгурларе неотстъпваха по професионализъм от колегите си в цялата Бургаска област, затова истинските журналисти решиха да похвалят малките таланти с публикация във в. "Бургас - днес и утре", автор: Анета Тодорова.

 "Симпатично вестниче с всеобхватно иму "Училищна панорама" се кипри сред столичните мастодонти "Труд", "24 часа", "Стандарт" и др. върху препълнения рафт на централното репче в Сунгурларе...

...Талантливите му автори са 11-12-годишни момичета и момчета от кръжока "Първи стъпки в литературата и публицистиката" към местния Общински детски комплекс...

..."Тиражът от 200 бройки е почти изчерпан", не крие удовлетворението си от стореното енергичната директорка на ОДК - Сунгурларе Пенка Петрова. " Анета Тодорова

 

"Радостни вести пълнят пощенската кутия на Общински детски комлекс - Сунгурларе от Нова година насам. Ако е вярна народната мъдрост, че денят се познава от утринта, то и в оставащите 11 месеца призовите места в републиканските надпревари за израстващите в лозаския край дарования.

13-годишната Азизе Гюнай Куз от планинското село Манолич вече се радва на красивата грамота, с коята японската корпорация за околна среда благодари на малката художничка за нейната изява в националния конкурс "Водата - извор на живот".

                                                                                                                                 Автор: Анета Тодорова 

 

Сунгурларски деца получиха признание в Шумен                                                                                 

С почетна грамота и оригинален пакет се завърнаха от Националните детски театрални празници в Шумен децата от куклената школа "Мечо Пух" с ръководител П. Тодорова при Общински детски комплекс в град Сунгурларе. Младите кукловоди, чията възраст е между 7 и 10 години...

Талантите на Сунгурларе показаха на сцената на драматичен театър "Васил Друмев" своя поставен в авангарден стил спектакъл на Валери Петров "Пук".

                                                                                                                             Автор: Анета Тодорова 

 

Работната седмица на говорителката на РДВР-Бургас и инспектор по превенцията Цветелина Рандева протича в Сунгурларе. Тя се отзова на поканата, отправена към нея от Обищинския детски комплекс...

"Като педагог и майка съм разтревожена, че нашите деца не са наясно с вредата от наркотците. Ето защо поканихме инспекторката за цикъл от лекции, заяви за черноморски фар директорката на ОДК-Сунгурларе." 

                                                                                                                       Автор: Анета Тодорова 

- 13-годишната Азизе от с. Манолич бе наградена от Японската корпорация за околна среда за рисунката й на тема "Водата - извор на живот". Дори в Шанкар (Индия) се радват на изкуството сътворено от вашите възпитаници. Ценено обаче то тук, в Сунгурларе?

- Дано бъда правилно разбрана. Всяка една награда наистина е заслужена от нашите деца и педагози. Зад нея се крият талант, творческа фантазия, хъс, безсънни нощи. През миналата вече учебна година три от общо четирите щата на комплекса бяха разпределени между 18 хоноровани преподаватели. В своята дейност те вложиха максималното от себе си, за да постигнат децата изключителни резултати. Ще спомена само няколко: победи на областните ученически състезания по баскетбол, второ мусто в Националния детски литературен конкурс "Ястребино 2001", трета позиция в Националния конкурс "Народното изкуство - моя радост и вдъхновение", шест награди в републиканската надпревара по народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден". В работата на комплекса има прозрачност, постиженията на нашите деца и педагози добиват публичност... Децата не трябва да растат в атмосфера на завст изоба. Изкуството, с което преди всичко съприкосновение тук,  е толкова далеч от нея. То им помага да израстнат като честни, културни, достойни българи.

- ОДК-Сунгурларе остава с един щат. За да продължи да съществува като център, притегателен за децата в свободното времеще са необходими дарения. Намирането им обаче и зключително трудно. Каква е вашата визия за бъдещето на комплекса?

Има една китайска мъдрост, която гласи: "Когато човек мисли една година напред, сади ориз. Когато мисли 20 години напред, сади дърво, а когато мисли 100 години напред възпитава поколение." Сигурно икономическите условия в България карат някои висши ръководители да виждат развитието на родното облазование в кратка переспектива.Нека обаче те се вслушат в древната мъдрост, защото в това трудно време- нацията трябва да оцелее и духовно!... Ето защо, колкото и да е тежко, ще направя и невъзможното възможно, за да го има."

                                                                                                                             Автор: Анета Тодорова