Публикации за 2005

Национален конкурс за детска рисунка

"... Екпертно жури определи и награди участници в националния конкурс. Директорката на ОДК - Сунгурларе Пенка Петрова благодари зо отзивчивостта и таланта на участниците. Благодарност от сърце отправи и към спонсорите, дарили средства за организирането и провеждането.

"Животът не се мери с броя на вдишванията, които правим, а с моментите, които спират дъхът ни", с тези думи Пенка Петрова пожела тези моменти, гледайки красивите моменти на младите таланти да бъдат повече в бъдеще."

                                                                                                                                     Вестник "Бургас - днес и утре" 

Във вестник "Азбуки", брой 8, 2005 година, бе публикуван призива на организаторите на конкурса "Свети Трифон Зарезан", Пенка Петрова:

"..."Благодаря ви, малки приятели, за отзивчивостта, които притежавате!" - развълнувано се обърна към присъстващите директорката на ОДК гр. Сунгурларе. Тя благодари на спонсорите, без които конкурсът едва ли щеше да се състои."  

Вестник "Бургас - днес и утре", 9 март, 2005 отново публикува статия за идеята на Националния конкурс "Св. Трифон Зарезан":

"От 1997 година директор на ОДК - Сунгурларе е Пенка Петрова, една борбена личност, за която изкуството е вечно, за която тя самата е готова на всякякви жертви.

Пред читателите на вестника госпожа Петрова сподели своите вълнения относно провелия се за втора поредна година в нашата община национален конкурс за детска рисунка "Св. Трифон Зарезан".

"Моите мечти са в професионален план. Искам да направя диск с произведенията на Чудомир, а ако успея средствата ще бъдат за децата от ОДК. В момента събирам и стари народни български игри, сжеланиета д аги издам в книжка, в които да оставя нещо за идните поколения, за да запази българското."

"Казанлък се превърна в столицата на веселата детска рисунка. Тук се състояха чудомировите празници... В двата конкурса  - за изпълнение на Чудомирова творба и за написване на къс хумористичен разказ, отличилите се получиха от журито приз за отлично представяне. Сред тях беше и директорката на ОДК - Сунгурларе, Пенка Петрова за отлината подготовка на нейните възпитаници Мирослава Кочева и Марин Досев, който за десет минути влезе в четири роли на Чудомир." 

                                                                             Автор: Филипинка Бондокова, в. "Азбуки", брой 15, 2005 година 

"Художественотворчески състав за автентичен фолклор "Прилепски гласчета" към ОДК - Сунгурларе с ръководител Виолета Йорданова спечели второто място и грамота на участието си в Петия национален музикално-фолклорен конкурс "Орфеево изворче", който се проведе в края на месец март в гр. Стара Загора."

                                                                                                                            Вестник: "Бургас - днес и утре", 20 април, 2005

    

"Създаването на радост от тнорчеството и познанието е великото изкуство на учителя"/Айнщайн/. Под това мото премина Националният педагогически форум с международно участие, който се проведе за 6-ти пореден път на 5 юли в гр. Стара Загора. Форумът бе организиран от Тракийския университет и Департамента за информация и повишаване на кфалификацията на учителите /ДИПКУ/. За пръв път във форума взе участие директорката на ОДК гр.Сунгурларе, г-жа Пенка Петрова, чиято презентация бе публикувана в два тома, издадени от форума. Темата на работата й отразена в педагогическия форум е " Педагогически техники за развитие на уменията за разбиране на художествена тнорба от ученици, участващи в школа по интереси /въз основа на примера на ОДК - Сунгурларе/. Радващ е факта, че разработката на г-жа Петровае сред публикациите на хора, като известния педагог проф. д-р Тиха Делчева, доц. д-р Галя Кожухарова- Директор на ДИПКУ, доц. д-р В.Гюрова и гл.ас. В.Шарланова и други."

                                                                           Вестник: "Бургас - днес и утре", 13 юли 2005

Статията във в. "Бургас - днес и утре" - 28.09.2005 г. отговаря на един фундаментален въпрос:

"Какъв е образователно-възпитателният процес в ОДК?

- Стратегически стъпки бяха направени в областта на планиранетона учебно-възпитателната работа. Правилното й планиране бе решаващо условиеза усъвършенстване качеството на организацията на всички мероприятия, които ОДК - Сунгурларе организира, едно от които бяха първате и втората национална изложба-конкурс за детска рисунка "Св. Трифон Зарезан" - 2004, 2005."